Lykopen- malý zázrak


Lykopen se nachází v červené zelenině a v červeném ovoci. Například lykopen obsahují rajčata, červené papriky, růžový grep, vodní meloun, mrkev. Lykopen je antioxidant. Chrání naše buňky, také má preventivní účinky proti rakovině. Pokud již někdo onemocní touto nemocí, lykopen účinky výrazně zpomaluje, a to především u rakoviny prsu a prostaty. Je účinný také proti rakovině žaludku a rakovině plic. Lykopen chrání naše oči a udržuje je zdravé a v kondici. Díky lykopenu budeme mít ostřejší zrak. Lykopen navíc zpomaluje či dokonce zastavuje proces makulární degenerace.

meloun

Makulární degenerace ve stáří postupně způsobuje slepotu. Také je prevencí proti šedému zákalu.  Lykopen je skvělý i pro zdraví mozku. Zlepšuje jeho kondici, kognitivní schopnosti a také paměť. Pomáhá i ve stáří, kdy se starším lidem zhoršuje paměť, lykopen tento proces výrazně zpomaluje. Chrání také před Alzheimerovou chorobou. Také nás chrání před epilepsií. Lykopen podporuje naše srdce, udržuje ho silné a zdravé. Pomáhá snižovat cholesterol v krvi. Lykopen je také skvělou prevencí proti infarktu a dalších srdečních onemocnění. Navíc přispívá ke zdraví našich cév. Chrání náš kardiovaskulární systém. 

rajčata

Lykopen také udržuje naše kosti pevné a zdravé. Lykopen je také dobrý pro regeneraci svalů například po cvičení či sportu. Lykopen je skvělý také pro naši pokožku. Výrazně zpomaluje její stárnutí! Proto se také přidává do různých pleťových krémů a sér.  Lykopen je prospěšný také pro nervovou soustavu a při nervových křečích snižuje bolest. Nic se ale nesmí přehánět, pokud bychom přijímali zase mnoho lykopenu, zabarvila by se naše kůže do oranžova, také bychom mohli mít teplotu. Lykopen najdeme v červených rajčatech, v červených paprikách, v červeném pomeranči, v růžovém grepu, ve vodním melounu (v tom červeném), v papáje, v rajčatovém pyré. Také ho můžeme najít v potravinových doplňcích, které jsou k dostání v běžné lékárně.