Tato nádherná země, jako jedna ze čtyř, které tvoří Spojené království, má rozhodně co nabídnout, ať už se jedná o kulturu, historii, přírodu, milé obyvatele nebo jejich kuchyni.
Tento turistický cíl ale rozhodně není pro každého. Pokud nejste zrovna typ pro stanování a raději přespíte v lepších hotelech, budete si muset připlatit. Ceny v restauracích skrblíky také zrovna nepotěší, ovšem dají se najít levná místa i pro baťůžkáře.
Co ale potěší, jsou ceny letenek, které se někdy pohybují do 2000Kč, a to z Prahy do Edinburgu nebo Glasgow.
Pokud si na tento výlet pořádně našetříte, můžete využít kvalitní služby organizovaných výletů, projít zdejší palírny whisky či ginu, nebo třeba poznat krásu okolních ostrovů.
Jestli jste spíše baťůžkář, a máte raději výlety levné, určitě nepřijdete zkrátka.
Země je skvěle přizpůsobená pěším i cyklistům, už jen proto, že je zde až na výjimky povolené divoké stanování a například stopování tu není žádný problém.
Jelikož jsou mezi městečky někdy i celkem velké vzdálenosti, je zapotřebí být dostatečně vybaven a počítat se špatným počasím, které této krajině vládne. Z čistého nebe se najednou stane jeden velký liják.
Další nežádoucí věc pro všechny cestovatele jsou malinkatí komáři. Vypadají jako malé neškodné mušky, ale v létě v období od června do září můžou výlet pořádně znepříjemnit.
Co se týče skotské přírody, je opravdu přenádherná, a tak se ani cestou autem nebo autobusem nebudete nudit a stále se můžete kochat, protože každý kout vypadá jinak. Nespočet jezer, kouzelné vrcholky hor a mystické zříceniny hradů se postarají o tu pravou skotskou atmosféru.
Již zmíněné palírny whisky jsou téměř na každém kroku. Bývají příjemným zpestřením při dlouhé cestě autem, a pokud řídíte, kupte si nějaký ten vzorek na domů, protože o to by přece byla škoda přijít. I samotné palírny jsou velice fotogenické a v albu ze Skotska by určitě neměla tahle rarita chybět.
Pokud si ale před výletem chcete dát nejprve něco k snědku a nebojíte se zdejší snídaně, dejte si ji, ale věřte, že nebudete mít hlad ani ve tři odpoledne. Obsahuje totiž jitrnici, slaninu, vejce a Black puding – placka z krup, někdo si dává i uzenou rybu.
Místní si potom dávají jenom, lehký'' oběd – většinou sendvič s velkým množstvím majonézy a potom jí až pozdě večer.
V restauraci vám může být nejčastěji nabídnuto populární skotské hovězí, velký výběr ryb či nějaký typický britský slaný koláč s náplní, například směs s bažantím či jiným masem nebo rybou.
Ať už je vám tohle všechno po chuti nebo ne, tohle krásné místo by měl každý alespoň jednou za život navštívit. Určitě si přijdete na své.