Peru: místní speciality

Peru je země nacházející se v Jižní Americe. Možná se nejedná o první vysněnou destinaci všech Evropanů, přesto se vyplatí ji navštívit – mezi hlavní památky patří slavné Machu Picchu, slavné ruiny peruánského kulturního města v Andách. Peru je ale zajímavé i svou kulturou v jídle, nejenom v památkách, proto si pojďme ukázat, co je tam na denním jídelníčku!

Peruánské Machu Picchu

Cuy

Jedli jste někdy morče? Zvířata, která se u nás chovají jako domácí mazlíčci, se v Peru pravidelně jedí, vlastně se jedná o místní specialitu. Opečené morče se většinou podává s bramborami, o kterých ještě bude řeč. Zapomenout se nesmí ani na bylinky. Toto jídlo si dáte povětšinou v restauracích, jedná se totiž o vyšší třídu potravin, ke kterým obyčejní lidé nemají velký přístup. Dali byste si?

Ceviche

Pokrm zvaný Ceviche je pravděpodobně nejznámější peruánskou specialitou – jedná se o národní jídlo. Základem je ryba spolu s kořením, cibulí a limetkovou šťávou. Přidává se také kukuřice a překvapivě brambory. Tento pokrm se může podávat v různých variantách, s krevetami či kuřetem místo ryby, ale již se nejedná o základní recept, který je proslulý po celém Peru.

Ceviche

Papas

Peru, země plná brambor. Tak by se dala shrnout základní příloha ke všem jídlům, brambory často tvoří i základ celého pokrmu. Pěstuje se zde kolem 100 druhů brambor!

Causa

Cause je pokrm, který se podává jako salát nebo vedlejší jídlo, rozhodně ale jako salát nevypadá – připomíná spíše dezert. Základ tvoří jak jinak než brambory, přidává se také ryba nebo kuře a avokádo. Nechybí ani olivy a vejce. Pokrm se podává chladný.

Celá peruánská kuchyně je založená na bramborách a rybách. Ukazuje nám, že ze základních surovin lze vytvořit obrovský počet různých jídel, kde každé chutná jinak. To je kouzlo kuchyně, nejen té peruánské. Ze základním surovin lze vytvořit komplexní a různorodý pokrm!

 Dali byste si nějaký z těchto pokrmů?