Skoro zapomenuté ovoce plné vitamínů – proč zase začít jíst moruše?

Moruše byly dříve hojně využívaným ovocem, ale dnes se na něj už téměř zapomnělo. A to je velká škoda. Proč byste je zase měli začít konzumovat?

Skoro zapomenuté ovoce plné vitamínů – proč zase začít jíst moruše?

V dřívějších dobách se moruše velmi hojně sbíraly a konzumovaly. Tento ovocný strom se u nás totiž pěstuje již hodně dlouho. Dnes se však na tyto malé plodiny plné vitamínů téměř zapomnělo. Přitom mají široké spektrum využití a chutnají dokonale sladce. Naučte se je zase jíst a posílíte své zdraví a ještě si výborně pochutnáte.

mulberries-red-fruit-berry-64282

Malé bobulky plné zdraví

Morus alba pendula nakliceno.cz neboli moruše jsou malé plody velmi podobné ostružinám a mají bílou nebo světle růžovou barvu. Dají se jíst čerstvé ale také sušené. V sušeném stavu mají velmi sladkou chuť a dají se přidávat do oblíbených jídel, jako jsou cereálie, jogurty ale také nejrůznější dezerty a buchty. Jíst je ale můžete také jen tak. Jsou plné vitamínů, obsahují zejména vitamíny K a C a kromě toho jsou bohaté i na minerály jako je železo, vápník, draslík, fosfor a hořčík.

Své místo mají moruše také v čínské lidové medicíně. Používají se v ní na léčbu únavy a celkové slabosti. Dokonce mají pozitivní účinky na ledviny a dokážou také snížit krevní tlak. S jejich pomocí se také dá léčit chudokrevnost, ale i nespavost či psychická nepohoda a deprese. Mají zklidňující účinky a využívají se taktéž jako pomocná léčba v boji se zákeřnou rakovinou. Jisté je tedy jedno, moruše byste měly pravidelně jíst nejen kvůli jejich výborné a sladké chuti ale také proto, abyste posílili své zdraví.

pexels-photo-1043458

Strom můžete mít i na své zahrádce

Moruše rostou na stromech a takový strom si můžete vysadit i na své zahrádce. Moruše tak můžete mít i čerstvé. Pozor ovšem na to, že čerstvé plody se velmi rychle kazí, měly by se tak konzumovat ihned po sběru. I z tohoto důvodu se dají zakoupit moruše převážně jen v sušeném stavu. Na kvalitu to však nemá žádný vliv.

Strom moruše je původem z Číny u nás se však pěstuje již stovky let. Tohle trošku zapomenuté ovoce byste ale určitě měli znovu objevit.